با همزمان با تنگتر شدن حلقه محاصره نیروهای مقاومت یمن علیه متجاوزان و مزدوران تحت حمایت و رهبری عربستان سعودی در استان مأرب، دولت صنعا از جدیدترین دستاوردهای تسلیحاتی خود در زمینه پهپادها و موشکهای کاملاً بومی رونمایی کرد. رونمایی از دستاوردهای جدید نظامی دولت صنعا، اکنون به کابوسی بزرگ برای ائتلاف سعودیها تبدیل شده و میتواند نقشی قابل توجه در تغییر معادلات و موازنه قوا در عرصه تحولات جنگ یمن با نزدیک شدن به پایان ششمین سال جنگ داشته باشد.
دستاوردهای جدید نظامی صنعا
با وجود تحریمها و محاصره 6 ساله ارتش و کمیتههای مردمی یمن توسط ائتلاف متجاوز سعودی- اماراتی، به شکلی قابل توجه با اتکا به امکانات و ابزارهای داخلی، دستاوردهای چشمگیری در زمینه نظامی داشتهاند. شاید در آغاز حملات متجاوزانه ائتلاف تحت رهبری سعودیها به یمن در سال 2015 چنین به نظر میرسد که نیروهای انصارالله و صنعا، به دلیل محاصره و محدودیتهای نظامی به زودی در جبهههای مختلف شکست خواهند خورد اما بر خلاف تصورات اولیه اکنون در مسیر بازدارندگی و ایجاد موازنه قوا، دولت صنعا به سطحی قابل توجه از تولید فناورهای دفاعی دست پیدا کرده که شگفتی جامعه جهانی را به همراه داشته است.
در آخرین مرحله از نمایش رشد تکنولوژیکی یمن در عرصه تجهیراتی دفاعی، نیروهای مسلح یمن از رونمایی از موشکهای بالستیک جدید از نوع سعیر، قاسم 2 و موشک بالدار قدس 2 خبر دادند. همچنین از پهپادهای جدید از نوع «وعید»، «صماد»، «شهاب»، «خاطف»، «مرصاد»، «رجوم» و «نبأ» رونمایی شد. نیروهای مسلح یمن همچنین از از مینهای دریایی از نوع «کرار1، کرار2، ، کرار، عاصف2، عاصف3، عاصف4، شواظ، ثاقب، أویس، مجاهد و النازعات» رونمایی کردند.
شایان ذکر است که در ابتدای امر ساخت هواپیماهای بدون سرنشین یا پهپادها با نمونههای با قابلیت پرواز 20 تا 30 کیلومتر از سوی دولت صنعا آغاز شد اما در مقطع کنونی این قابلیت به شکل قابل توجهی افزایش پیدا کرده و پهپادهای یمنی توانایی پرواز در مسافتها طولانی و عمق خاک عربستان و امارات را دارند که مهمترین نمونههای آن هواپیماهای صماد 1، صماد 2 و صماد 3 هستند. در زمینه توانمندی موشکی نیز دولت صنعا به پیشرفت قابل توجهی دست پیدا کرده است که مهمترین نمونه آن را میتوان موشکهای صماد 3 و قاصف 2 کی با بُرد بیش از 1800 کیلومتر دانست.
همچنین، دولت یمن گونههای متنوع دیگری از موشکها را در اختیار دارد که مهمترین انها موشکهای بالداری است که بخشی از آنها از سوخت مایع و بخشی دیگر از سوخت جامد استفاده میکنند. در سطحی دیگر، ساخت انبوه موشک های میان بُرد و کوتاه بُرد توسط صنعا از دیگر توانمندیها قابل توجه آنها در زمینه نظامی است که به تغییر موازنه قوا در میدانهای جنگ با ائتلاف متجاوز سعودی کمک کرده است.
تاثیرات رونمایی صنعا از دستاوردهای جدید نظامی
بعد از رونمایی صنعا از دستاوردهای جدید نظامی خود اکنون این پرسش قابل طرح است که این اقدام چه تاثیری بر تغییر معادلات میدانی پیرامون بحران یمن بر جای خواهد گذاشت؟ در این زمینه نکته قابل توجه این است که پیشرفتهای نظامی انصارالله تا کنون در قالب چندین مرحله عملیات بازدارندهگی در محدوده مرزی عربستان و امارات بازنمود پیدا کرده است که آخرین مرحله عملیات بازدارنده بزرگ علیه دولت صنعا در 7 مارس 2021 (17 اسفند 1399) اتفاق افتاد. طی این عملیات بازدارنده، شرکت آرامکو در بندر "رأس التنوره"، چندپایگاه نظامی در مناطق عسیر و پایگاههای نظامی در منطقه "الدمام" مورد هدف قرار گرفتند.
بنابر اعلام رسانهها این حمله با 14 پهپاد و 8 موشک بالستیک صورت گرفتهاند. در ارتباط با این حمله که از آن به عنوان عملیات ششم "توازن بازدارندگی" یاد میشود، یحیی سریع، سخنگوی نیروهای مسلح ارتش یمن تاکید کرده بوده که این حملات به دنبال حق طبیعی و قانونی مردم یمن در پاسخ به تشدید حملات ائتلاف و محاصره کامل یمن صورت میگیرد و تا زمانی که رژیم سعودی به تجاوزگری و محاصره علیه کشورمان ادامه دهد، به این کشور نسبت به انجام عملیات دردناک هشدار میدهیم.
علاوه بر حملات هوایی که با پهپادها و موشکهای بالستیک صورت میگیرد، در شرایط کنونی توانمندیهای دولت صنعا در زمینه دریایی نیز لرزه به اندام ائتلاف متجاوز سعودی انداخته است. طی سالهای گذشته بارها اخباری مبنی بر حمله انصارالله به گشتیهای جنگی، نفتکشها و قایقها سعودی منتشر شده که البته دولت صنعا نیز مسئولیت آنها را پذیرفته است. در جدیدترین تحول نیز نیروهای انصارالله از توسعه قایقهای انتحاری و انواع مینهای دریایی خبر دادهاند که این خود میتواند کابوسی برای ائتلاف متجاوز سعودی در دریای سرخ و تنگه باب المندب باشد. بدون تردید تولیدات جدید یمن در عرصه دریای نیز میتواند بیش از گذشته کشتیهای جنگی و نفتکشهای سعودی و اماراتی را در دسترس نیروهای انصارالله قرار دهد و همین امر به معنای تغییر معادلات و موازنه قوا در جنگ یمن میباشد.
در مجموع، تدوین استراتژی جدید دولت صنعا بر مبنای پی بردن به نقاط ضعف و پاشنههای آشیل دشمن، برگ برنده بزرگی است که انصارالله در اختیار دارد. این روند از یک سو، موجب تضعیف روحیه نیروهای نظامی تحت مدیریت ائتلاف عربی به رهبری عربستان شده است و از سوی دیگر، این دستاوردهای جدید نظامی بر افزایش وحشت دشمنان سعودی و اماراتی و صهیونیستی از مقاومت یمن و تقویت اعتماد به نفس صنعا در جنگ مأرب و نیز درگیریهای آینده منجر خواهد شد.
ارسال نظرات